Voor volledige weergave in iOs, Android, Tablet of Computer: Klik Hier
Zuidoost-Azië bestaat uit Indochina (Cambodja, Laos en Vietnam), Thailand, Myanmar, het Maleisisch Schiereiland, de Soenda-eilanden en de Filipijnen.
Zuidoost-Azië werd rond de Tweede Wereldoorlog voor het eerst als apart werelddeel aangemerkt door geografen die een regio herkenden die noch tot China, noch tot India, noch tot het Pacifische gebied behoort.
Vrijwel heel Zuidoost-Azië heeft een tropisch klimaat. In het noorden is sprake van een moessonklimaat met natte en droge jaargetijden, terwijl het zuiden en oosten een regenwoudklimaat kennen, waarin er het gehele jaar veel regen valt.
De regio kent een mengelmoes van islam, boeddhisme en hindoeïsme. Het Rooms-katholieke geloof speelt alleen op de Filipijnen een belangrijke rol. Het taoïsme en confucianisme spelen een rol in Maleisië, Singapore en Vietnam.
In het noorden (Birma, Thailand, Laos en Cambodja) is de cultuur van de meerderheid gebaseerd op het Theravada-boeddhisme. Het zuiden (Maleisië, Singapore, Brunei en Indonesië) is in grote meerderheid deel van de islamitische wereld. In Vietnam is de Chinese cultuur dominant en de Filipijnen kennen sterke Europese en Amerikaanse invloeden.
|